Fra hav til bord

-Jeg trenger virkelig å lære og lage mat, sier Ali Ehsani.

Han innrømmer at det er utrolig enkelt og ty til ferdigpizza som bare skal varmes i ovnen.

-Jeg trenger virkelig dette, sier Eshani mens han kutter fisk og grønnsaker som skal bakes i ovnen. Han har flyttet fra Oslo til Tromsø for å studere informatikk. Det er første gang han lager sjømat på egen hånd, og det er også første gangen han er med på fisketur på havet. I prosjektet «Sjømat i studiestarten» fikk han sammen 14 andre studenter anledning til å praktisere begge disipliner.

Se også: Sjømat i studiestarten

Hybeltilpasset kokkelering

Fiskesuppe, torskewraps, bakt laks, hjemmelagde fiskepinner og fiskekaker. Produksjonen er mangfoldig på Samskipnadens kjøkken i Universitetet i Tromsø. Nydelige dufter sprer seg på kjøkkenet og det summer av godlyd fra folk og redskaper i arbeid.

Her tilberedes råvarer som studentene fisket dagen før med Hermes II. Riktignok solid supplert med råvarer fra fiskedisken. For fiskelykken var det så som så med.

-Dette er skikkelig inspirerende! Truls Iversen som jobber ombord i Hermes II arbeider med det han liker aller best. Ombord i smykket av en båt, får han formidlet båtens historie og fiskerihistorie, samtidig som han instruerer uerfarne fiskere i fisketeknikker. Ei lita hyse blir dratt over ripa, etterfulgt av en like liten sei. For Ali Eshani og kompisen Ronny Paul er det første gang de fisker i sjøen, og tålmodigheten blir til slutt kåret med fangst.

- Sjekk den fisken, ler de og holder fram en torsk som Iversen mener de må slippe ut igjen.

Workshop med fisken

Dagen etter er det kokk Andreas Paetsch som instruerer.

-Det er artig å lage fiskerettene fra bunnen av. Og det smaker utrolig godt, sier Tora Conradi-Larsen. I motsetning til flere andre på kjøkkenet, har hun trening i å tilberede sjømat på hybelkjøkkenet.

- Det handler om å bare starte og prøve seg fram.

UiT + Samskipnaden + Sjømatfest

Sjømatfest satte i samarbeid med UiT Norges Arktiske Universitet og Samskipnaden sjømat på dagsorden i studiestarten.

Konsert og sjømatservering med bandet Senjahopen på Driv og en egne lunsjforedrag med «Sjømat i alle fag», var arrangementer alle kunne ta del i. Den eksklusive fisketuren etterfulgt av sjømattilbereding tilpasset både hybelkjøkkenet og studentøkonomien, hadde plass til bare 15 deltakere. Kantinene på campusene i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad vil senere i høst prise havmaten med en felles meny og sjømataktiviteter.