Sjømat i studiestarten

Hva er mer selvsagt enn at studentene ved UiT Norges arktiske Universitet har sjømat og havet på timeplanen? Hver dag hele året.

Helt på tampen av sommerferien ble det klart at Sjømatfest i samarbeid med UiT Norges Arktiske Universitet og Samskipnaden skal sette sjømat på dagsorden i studiestarten.

Konsert og webinar

Konsert og sjømatservering med bandet Senjahopen på Driv og en egne lunsjforedrag med «Sjømat i alle fag», er arrangementer som alle kan ta del i. I tillegg blir det en eksklusiv fisketur for studenter etterfulgt av sjømattilbereding tilpasset både hybelkjøkkenet og studentøkonomien. Kantinene på campusene i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad vil senere i høst prise havmaten med en felles meny og sjømataktiviteter.

Skape entusiasme for sjømaten

-Vi deltar på «sjømat i studiestarten» for å promotere sjømat til våre studenter. Sjømat erviktig for Nord-Norge og det er gøy å vise at det er så mye mer enn bare fiskekaker. Vi gleder oss til å skape interesse og entusiasme for sjømaten blant studentene, sier Hans Petter Kvaal, adm. direktør, Norges arktiske studentsamskipnad.

Sjømat i alle fag

Mandag 6.september starter «Sjømat ialle fag». Her har vi utfordret fem ansatte ved UiT til å holde et lunsjforedrag om hvordan sjømaten og det marine miljø har en sentral plass i mange fagretninger. Ta med deg lunsjen og gå på foredragene i Tromsø, Alta og Narvik.  Foredragene strømmes.

Streamer foredragene

-Vi har utfordret ulike fagmiljø til å reflektere over sjømaten og havets plass i ulike fagretninger. Også i fag du ikke tror det finnes sjømat, sier Marit Rein, som spesielt ser fram til foredraget om sjømat i litteraturen.

-Det er fordi det kanskje ikke er så selvsagt å tenke på sjømaten i litteraturen, selv om sjømat, fiske og fangst eren del av vår kultur. Vi streamer fordi vi også ønsker at alle som har lyst å lære litt eller bare la seg underholde i lunsjpausen, kan delta.

Fisketur med Hermes II

Tirsdag 7. september drar vi på fisketur med kulturskatten Hermes II. Den 72 fot lange kutteren som har drevet linefiske i Barentshavet, samt lodde-, silde-, og rekefiske, tar nå studenter med på matauk. Formålet med turen er å fiske maten vi skal tilberede dagen etter sammen Samskipnadens kokk Andreas Paetsch.

Dele fiskelykke og sjømatglede

-Her vil vi også sørge for digital formidling, fordi vi håper å spre inspirasjon og formidle kunnskap og gode ideer om sjømattilbereding på studentkjøkkenet. Koronasituasjonen gjør dessverre at dette blir et lite, eksklusivt tiltak med et begrenset antall deltakere. Men vi skal formidle sjømatglede digitalt, sier Rein.

Mer sjømat i kantinene

Samskipnadens kantiner har til daglig flere sjømatretter på menyen. Senere i høst blir det sjømatfest i kantinene i Alta, Narvik, Harstad og Tromsø, med spennende retter og sjømataktiviteter. Samskipnadens nye satsing Matvogna, vil også tilby sjømat. Under debutuka i august debuterte også Sjømatfest og Samskipnadens samarbeid ved deltakelse på Byromsfesten på Prostneset i Tromsø. Da var Matvogna fylt med de herligste sjømatretter.