Storfint besøk med 200.000 kroner i gave til Sjømatfest

– Hvordan er det å være sjefen over havet, spør Oskar Moen (8).

Oskar og 17 spente kokker ønsker fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen
velkommen til Barnas Sjømatrestaurant. De tripper etter å få stille spørsmål, men først og
fremst til å få servere ministeren og de andre gjestene den deilige sjømaten de har laget selv.

Ekte sjømatglede

Siden tidlig i dag har de skåret opp og tilberedt fisken, delt opp kongekrabben og dandert isen
til desserten med karamellisert sukkertare. Under ledelse av kokkene Fredrik Hald fra Lerøy
og Roy-Helge Jensen på Ishavsbyen videregående skole tilbereder 18 barn i alderen 5 til 10 år
en treretters middag, hvor til og med desserten kommer fra havet. Kokk- og servitørelevene er
de unge kokkenes dyktige veiledere og mentorer. Nå har gjestene inntatt restauranten og
endelig er det klart for servering.

Vil gi barna flere slike opplevelser

-Det er utrolig artig å være her. Vi må gi barna mange slike opplevelser, det skaper både
matglede og erfaringer som vi vet får betydning senere i livet. Gode kostholdsvaner
etableres tidlig, og forskningen slår fast at barn som får være med å tilberede
måltidene, viser større interesse for å smake og spise rettene de selv lager, sier
Ingebrigtsen.

200.000 til barneaktiviteter

Før Ingebrigtsen får på seg forkleet for å hjelpe barna med forretten, forteller han at
han bevilger 200.000 kroner til Sjømatfest for å lage barnearrangementer på selveste
sjømatfesten i 2022.

– Vi er utrolig takknemlige. Vi har alle vært gjennom krevende koronaår. Med to
utsettelser av Sjømatfesten, stiller vi vår lit til at vi vil lykkes på tredje forsøk i juni
2022. Nå gleder vi oss til å la enda flere barn få oppleve mestringen og gleden over å
tilberede og spise sjømat, sier Marit Rein i Sjømatfest.

Hva svarte ministeren?

Barnas sjømatrestaurant arrangeres av Sjømatfest og hovedsamarbeidspartner
Lerøy med støtte av Godfisk.

Og til dere som lurer på hva statsråden svarte på Oskars spørsmål:

– Det er en fin jobb. Vi må spise mer fra havet. Vi må ta vare på det, for i framtida får
vi både medisiner og andre viktige ting fra havet.

Oskar lurte også på hvordan det var å være sjefen over Tromsø, en jobb ordfører
Gunnar Wilhelmsen medgir han trives godt med.