Slår et slag for seien

– Jeg elsker sei! I tillegg til at fisken er både god og billig, er den veldig enkel å tilberede, sier Kristoffer Tvilde.

Onsdag formiddag inviterte Sjømatfest til foredraget Sjømat på studentbudsjett med bokaktuelle Tvilde. Arrangementet ble gjennomført i samarbeid med Samskipnaden, Domstein Sjømat AS og Godfisk.no.

I overkant av hundre tilhørere fant veien til foajeen på Norges Fiskerihøgskole, hvor de kunne nyte deilig fiskesuppe samtidig som Tvilde delte sine gode tips og triks.

Kristoffer Tvilde, @krisslovesfood på Instagram, er matprofil, økonom og forfatter. Nylig ga han ut boka Sparekokeboka. Han er en mester i å lage digge retter basert på rimelige råvarer og restemat, og mener at fisk slett ikke står tilbake for kjøtt verken når det kommer til smak eller pris.

- Sjømat er sunn og enkel fast food, og det er absolutt mulig å lage fisk uten å blakke seg, sier han, og råder studentene til å sjekke hylla i butikkene med varer som er i ferd med å gå ut på dato.

– Her kan man gjøre mange kupp. Men dere her i Tromsø, som er så heldig å ha tilgang på fersk fisk, bør benytte muligheten til å spise mye sei. Denne flotte fisken her koster bare 59 kroner kiloet, sier han og viser fram to ferske fileter.

Og oppskrifta? Såre enkel:

Krydre seien med paprikakrydder, salt og pepper og stek den i panna med masse smør. Men den må ikke varmebehandles for lenge, så snu fisken når du ser at fargen har endret seg på nedre delen av fileten – og stek den på andre siden lenge nok til at de fargen endrer seg tvers gjennom.

Som tilbehør foreslår han råkost av kål og gulrot, med litt chili og lime.

Tvilde laget denne retten under foredraget, og noen av publikummerne benyttet anledningen til å få en liten smakebit.

Den enstemmige dommen var klar:

– Nyyyydelig!

Foredraget med Tvilde var en del av Sjømatfest på UiT. Onsdag, torsdag og fredag serveres det sjømat i kantinene på MH- og Teorifagsbygget i Tromsø, i tillegg til kantinene på campus i Harstad, Alta og Narvik.

Her kan du se video fra da kokkene på Samskipnaden forberedte menyen for sjømatfesten.

Les også: Godfisk sine Syv enkle og digge fiskeoppskrifter for studenter

Alle foto: Ingun A. Mæhlum