Kalabalik til Tørrfisk og tango

Blåsere, slagverk og elleville rytmer får garantert tørrfisken til å skjelve og publikum til både å synge og danse.

Det legendariske blåsesorkesteret Kalabalik fra Harstad er årets Tørrfisk og tango-band. De skal by oss festmusikken du blir glad av, og som krever store tekniske ferdigheter og stålkondis av utøverne.

-Den balkanske tradisjonen med store brassband er en publikumsmagnet verden over, og sjangeren treffer bredt. Det er noe med miksen av fandenivoldsk energi og sigøynermelankoli som griper tak i folk, sier orkesterleder Ole Thomas Gjærum.

Italia + Norge = tørrfiskglede

Musikken serveres de til de deiligste tørrfiskretter fra kokkene Gino Minachipelli og Roy-Helge Jenssen med matfagelever fra Agliano og Tromsø med på laget. I år som i fjor blir det dekket opp en innholdsrik buffet med modenfisk. Her blir det italiensk-norsk fusjon på matfronten, akkompagnert av energiske rytmer fra Balkan.

Musikk du blir glad av

-Dette er musikk som slår hardt med kraftig lyd og tøffe rytmer. Du blir glad av å høre på, sier Gjærum som har ledet orkesteret siden oppstarten i 1997.

Kalabalik har sitt utspring i Hærens Musikkorps i Harstad, og det var på et oppdrag i Praha Gjærum gjorde en musikalsk oppdagelse.

-Den helt spesielle musikken som ble spilt over alt fascinerte meg.

-Måten de blant annet spiller trompet på er helt spesiell og med et helt annet ideal enn det vestlige, dannede uttrykket. Her søker musikken en slags umiddelbar effekt og uttrykk. Historien blir fortalt tvert! De tvinger den nærmest på deg, forklarer Gjærum som selv spiller trompet.

Fra nordnorske svisker til klassiske verker

-Å oppdage ny musikk etter å ha spilt og studert i 10-15 år var spesielt. Og førte til et langvarig søk etter folkemusikk fra Balkan. Husk dette var før internettets tid, så jeg måtte jakte på navn og utøvere for å finne innspillinger å kunne lytte til.

Det han etter hvert oppdaget var at det som var felles for sjangeren var å bruke kjente melodier og stykker og kle dem i Balkan-drakt.

Det ble Kalabaliks kjennemerke også. Derfor spiller de alt fra nordnorske svisker til Vivaldi og Grieg, og det er Ole Thomas Gjærum som svinger tryllestaven over det kjente og kjære og skaper ny energi i musikken som både er til å le og gråte av.

Musikalske kloninger som må oppleves

Kalabalik har spilt på mange festivaler og de har framført klassiske stykker som Peter og Ulven av Prokofiev og nylig de Fire årstider av Vivaldi under Nordlysfestivalen tidligere i år.

-Den kanskje morsomste kloningen er vår versjon av Per Gynt Suiten av Edvard Grieg, sier Gjærum som lover musikalske morsomheter, overraskelser og opplevelser under årets Tørrfisk og tango.

-Og husk; Balkanmusikk er vanskelig å forklare, du må oppleve og høre det!

Hvem, hva, hvor:

Tørrfisk og tango

7. juni kl 19.00

Bystua på Havneterminalen

Pris: 590 kroner

Billetter i salg her (billettprisen inkluderer mat og konsert).