Er du ny mester i rekepilling?

Eli Jørgensen er profesjonell rekepiller – henne slår du nok ikke! Men du kan allerede nå legge deg i trening, og bli med på årets Nordnorske Mesterskap i rekepilling.

Håndpillede reker er, som ordet sier, ekte håndarbeid. Hos Lyngen Reker på Lenangsøyra har de mange hundre års samlet erfaring i rekepilling. Eli har jobbet på rekefabrikken i 40 år, og jobber på det eksklusive laget som håndpiller reker for salg.

Du må finne rekerytmen

-Ta tak i spolen, trykk litt over hodet og skallet ramler av, forklarer Eli Jørgensen. Hun og kollegene Gerd og Ingebjørg innehar spisskompetanse på rekepilling.

-Det hjelper ikke å stresse. Du må finne rytmen, og en fart du klarer å holde lenge, forklarer rekepillerne.

Lyngen Reker inviterer i år igjen til konkurranse på årets Sjømatfest på Vervet.

Konkurransereglene

Og konkurransereglene er klare:

Hvor mange reker klarer du å pille på to minutter?

- Og rekene skal være helt perfekte. Det skal ikke være skallrester eller rester av følehorn, eller avrevne haler, sier Jack Robert Møller i Lyngen Reker.

Egne rekedommere

For konkurransen har selvsagt dommere som vurderer hver reke som er med i konkurransen.

- De som ikke er feilfrie, blir diskvalifisert og trukket fra i opptellingen.

Tapte ordførerduell med to reker

Det fikk ordfører Gunnar Wilhelmsen erfare under ordførerduellene i rekepilling i fjor. Han tapte på målstreken med to reker for Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen. 18 reker ble vinnerresultatet for Johnsen, mot Wilhelmsens 16 etter at han fikk fratrekk av to reker på grunn av skallrester.

- Dette er faktisk som i virkeligheten. For rekene vi piller for salg skal være perfekte. Kvalitetsnormen er britisk og aksepterer ett avvik på et pound reker (500 gram), forklarer Møller.

Meld deg på

Konkurransen i år skjer lørdag 10. juni på Vervet. Det blir innledende runder med vinnere fra hvert heat som går videre til finalen.

Voksne må melde seg på konkurransen. I barnekonkurransen skjer påmeldingen på stedet.

- De profesjonelle klarer å pille ei reke med to grep. De fleste trenger både tre og fire. Måten du gjør det på, spiller ingen rolle, her kan alle delta, sier Møller.