Velkommen til framtida

Smaken av framtida har blitt et av Sjømatfest sine signaturarrangementer. Her byr vi på framtidsføde for både hode og mage.

Gjør deg klar for arter fra havet du aldri før har smakt. Her blir det tang, kråkeboller og deler av fisken og skalldyrene vi ikke trodde kunne være mat. Kveldens sjefskokk er Marius C. Jacobsen fra Hildr.

–  Jeg synes dette er en veldig gøy oppgave. Her må man kanskje gjøre litt pionerarbeid og finne nye ting å legge på fjøla, sier han.

Restauranten Hildr er allerede viden kjent for å leke seg med råvarene, og å overraske gjestene med nye smaker og nye retter. Slik sett er ikke Smaken av framtida ferskt farvann for Jacobsen.

– Det finnes mye godt fra havet som man normalt sett ikke bruker, sier han, og røper at det vil være varianter av både reker, hval og moden fisk på menyen denne kvelden. I tillegg planlegger de selvsagt en tur i fjæra for å hente noen godsaker derfra.

Flere-retters sjømatmeny

Sjømaten serveres som en smaksbuffet fra ulike stasjoner, og vil til sammen utgjøre en flere-rettes meny.

– Selv om vi skal tenke nytt, så er handler det til syvende og sist om at det skal smake godt.

Og det kommer det til å gjøre?

– Absolutt, lover Jacobsen.

Smaken av framtida har vært arrangert hvert år siden 2022. Årets utgave blir den fjerde i rekken – og den tredje med Marius C. Jacobsen bak grytene. Tidligere har han blant annet servert grillet kongekrabbebuk, ku-skjell, panna cotta med fiske-kollagen og fish and chips med isgalt.

– Tilbakemeldingene har vært utelukkende positive.

Populærvitenskaplige innlegg fra scena

Hodet skal også få framtidsføde – med en rekke populærvitenskapelige innlegg fra scenen.

– Vi inviterer et knippe sjømataktører, forskere og andre i tilknyttede næringer til å snakke om havet som framtidas matfat – i et populærvitenskapelig format, sier Christine K. Hansen i Sjømatfest.

– Her vil du garantert lære noe nytt, og få innblikk i tematikker du tidligere kanskje ikke visste så mye om.

En annerledes konferansemiddag

4. og 5. juni arrangerer UiT Norges arktiske universitet/Senter for hav og Arktis den tredje utgaven av Blått kompass, en årlig nasjonal havkonferanse i anledning FNs internasjonale dag for verdens hav. For første gang skal konferansen arrangeres på festivalarenaen på Havneterminalen. I tillegg til ordinært billettsalg, gleder vi oss til å ta imot deltakerne i Blått kompass til en «konferansemiddag» helt utenom det vanlige.

– En gang for ikke så lenge siden var det utenkelig å spise steinbit og marulk. Nå er dette superdelikatesser som de aller fleste setter stor pris på. Hva regnes som «ufesk» idag? Smaken av framtida vil gi noen svar på det og deltagere i konferansen Blått kompass er nysgjerrige og spente, sier Anne Husebekk ved Senter for hav og Arktis.

Smaken av framtida arrangeres i samarbeid med Hermes og Godfisk.

Kjøp billetter her. Buffeten er inkludert i prisen.