Når Claudio Dacasto (42) kommer til Tromsø på Sjømatfest, er det ikke bare som vinmaker – men som en lidenskapelig ambassadør for smaken av Piemonte. Som en del av samarbeidet mellom Barbara Fish Festival og Sjømatfest, får Sjømatfest også i år besøk av kokk Gino Mincapilli og fire elever fra skolen han jobber på i Agliano. Mens Mincapilli gjester Tromsø for tredje gang, sterkt engasjert i Tørrfisk og tango sammen Roy-Helge Jenssen og hans elever på Ishavsbyen videregående skole, deltar Claudio Dacasto på Sjømatfest for første gang.
-Barbera Fish Festival er en utrolig inspirerende festival å samarbeide med. Vi har mye å lære av Piemonte sitt sterke fokus på mat og vin, både når det gjelder å fokusere på maten og vinens opphav og kvalitet, sier Christine K. Hansen i Sjømatfest.
Under arrangementene Skalldyrfest og Tørrfisk og tango får publikum møte både Minacapilli og kokkene fra Agliano Terme, og fagmannen Dacasto og vinene som bærer hans navn.
Kvalitet og håndverk
Claudio driver den håndverksbaserte familievingården Dacasto Duilio i Agliano Terme, sør i Piemonte. Her har familien laget vin i generasjoner. Etter studier i vinproduksjon har han hatt ansvar for produksjonen i vingården siden 2003. Gården har 80 mål vinmarker fordelt på fire åser – hvor de dyrker vindruene Barbera, Arneis, Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Hovedvekten ligger på Barbera-druen, som er selve hjertet i Nizza DOCG og Barbera d’Asti DOCG – som er områdets to store stoltheter.
– Våre viner passer utrolig godt til norsk sjømat, sier Claudio.
For tredje år på rad skal kokkene Gino Minacapilli og Roy-Helge Jenssen med sine elever fra kokkeskolene Aglino Terme og Ishavsbyen tolke modenfisk for et fullbooket Tørrfisk og tango.
Barbera Fish Festival
I samarbeid med Norges sjømatråd har han og de andre vinprodusentene i regionen i mange år arrangert Barbera Fish Festival i Agliano. Her møtes norske sjømatprodusenter og italienske vinprodusenter med torsk og vin i hovedrollen.
- En flott kombinasjon som virkelig fungerer.
Han ser også fram til å møte Barentshavets reker og snøkrabber.
Matentusiaster møtes
- Fantastiske råvarer som fortjener perfekte følgesvenner i glasset, sier fagmannen Dacasto som også arbeider som rådgiver i vinproduksjon for flere italienske regioner. Han sitter i styret for Nizza DOCG. DOCG er Italias høyeste klassifisering for vin. Reglene er strenge både for druetyper, produksjonsmetoder og geografisk opprinnelse. Vinen må også gjennom både smaking og analyse før den får DOCG-stempelet.
Italiensk terroir møter vårt merroir
– Jeg elsker naturen i Nord-Norge og gleder meg veldig til å besøke Sjømatfest og Tromsø. Han ser også fram til å møte sjømatprodusentene til en skikkelig fagprat om mat og kvalitet. - Norge er både et viktig marked for vår produksjon, og det er også det landet som har flest besøkende på vingården.
På Sjømatfest får du muligheten til å oppleve italiensk terroir i møte med vårt nordlige merroir.
Klare for Tørrfisk og tango: Giulia Santo, Paola Bocchino, Stella Vercelli, Adele Gallesio, Christine K. Hansen, Marit Rein og Gino Minacapilli ankom Tromsø i går ettermiddag.