Når hav møter fjell

Smaker fra havet skal møte smakene fra fjellet når Lena Flaten kommer til Sjømatfest. Sammen Tromsø-kokk Marius Carlehed Jacobsen vil hun delta både på «Smaken av framtida» og gjestebudet «Når hav møter fjell».

På tilstelningen «Når hav møter fjell» vil Lena og Marius gjennom en seks retters meny ta gjestene med på en gastronomisk reise med sjøsmaker og fjellsmaker i en samstemt komposisjon. Publikum får også møte duoens matkunst på «Smaken av framtida» hvor de deltar sammen kokk Gunnar Jensen.

Kjøp billett til Smaken av framtida her.

Svensk toppkokk

Lena Flaten er en svensk toppkokk som utmerker seg på bruk av stedlige råvarer. Hun driver restauranten Flammans Skafferi på Storlien og er flere ganger kåret til årets Fjellkokk i Sverige. I fjor kom hun også ut med boka «Vildplockat kokboken» om ville vekster i matlaging. Hun brenner for råvarene som finnes der maten skal tilberedes, og hun elsker ild og åpen flamme.

Hun møtte tromsøkokken Marius Carlehed Jacobsen over grillen under Bergen Matfestival i fjor høst. Der deltok de begge med sine retter under matfestivalens prestisjefylte «Unesco-middag». Bergen er Norges matby med solide satsinger og mange tiltak for å fremme mat og matkultur. Som det eneste norske medlemmet i Unescos Creative cities of gastronomy, inviterte de kokker fra andre gastronomibyer til å bidra med sine særegne retter og smaker i en felles middag tilberedt og servert på Festplassen i Bergen. Norske Lena som bor og drifter på Storlien i Sverige representerte Sveriges gastronomiby Østersund, mens Marius fikk invitasjon til å delta som en del av et samarbeid mellom Sjømatfest og Bergen Matfestival.

Ekslusivt selskap under Bergen Matfestival. Tørrfiskambassadørene John Mark Nanit og Franco Favaretto, Bjarte Finne, Marius Carlehed Jacobsen, Elisio Bernardes og Lena Flaten svinger seg over grytene på festmiddagen i regi Unescos Gastroniomi-nettverk.

Jakter på strandurter og granskudd

- Det er alltid hyggelig og inspirerende å møte kolleger og lytte til og erfare andres filosofi, metoder og utøvelse av yrket, forteller Lena som umiddelbart lanserte ideen om «finne på nåt tilsammans», som hun sier på sin karakteriske norsk-svenske dialekt.

- Dette blir et artig eksperiment og garantert en smakfull opplevelse, sier Marius som benytter vårspretten vi nå opplever til turer i skog og fjære.

- Jeg jakter på diverse strandurter, nyutsprugne granskudd og tang.

Målet er «smaken av Tromsø»

Lena er opptatt av å formidle smaken av et sted. Hva er stedets særegne råvarer? Hva byr naturens spisskammers på av vekster og smaker vi kanskje vanligvis ikke bruker?

-Vi har som mål å formidle smaken av Tromsø, en stedegen smak som rommer fjell, sjø, hav og skog.

Lena er aktiv i flere internasjonale gastronomisamarbeider som Slow Food- bevegelsen og Signed by nature som jobber med utveksling av matkultur og bærekraftig utvikling av husdyrhold i Europa. Hun er også aktiv som kursholder og rådgiver innen lokal mat i regi av svenske landbruksorganisasjoner, og er engasjert i prosjektet The Edible County som er et samarbeid mellom Visit Sweden og flere stjernekokker som skal inspirere til matlaging ute.

Relasjonsmat og budbringer

Og nettopp utemat, tilberedt på åpen flamme med råvarer og ville vekster fra stedet maten tilberedes, er Lenas varemerke og spisskompetanse. Mat handler også mye om relasjonene mellom produsent, kokk og gjest. Hun kaller det relasjonsmat.

-Noen kaller det kortreist eller lokal mat. Men det er våre relasjoner mellom leverandører og produsenter som er viktige.  Kokkene er på en måte bare budbringeren. Grønnsakdyrkeren, bonden eller fiskerens passion for råvarene de leverer, smitter over på min matlaging. Det er bra, ikke bare for produsenten, meg og gjestene, men for hele verden. Når vi lever i naturen og høster av naturens ressurser, har vi også et ansvar for å ta vare på råvarer og natur.

Mye glemt matkunnskap

I dag snakker vi mye om et lands selvforsyningsgrad aktualisert av store globale utfordringer, krig og kriser.

- Det er et internasjonalt dystert bakteppe. Men vi skal også tenke på at det ikke er lenge siden vi var selvforsynte, og at vi har kunnskap og tradisjoner om dyrking, foredling og tilbereding av grønnsaker, bær, og ville vekster, av kjøtt og fisk – en del av jobben handler om å ta i bruk denne kunnskapen igjen. Så en liten ting i den store sammenhengen, er nettopp vårt mål som kokker, å inspirere til større bruk av det store spisskammerset vi bor i, sier Lena.

Gjestebud på Hildr

En inspirasjon du skal få møte til fulle i både «Smaken av framtida» og «Når hav møter fjell».

- Med våre kjøkkenbriller skal vi blant annet vise hvilke godsaker man selv kan finne og tilberede, både fra hav og fjell, sier Marius som åpner for gjestebud på Hildr allerede onsdag 5.juni.