En smak av framtida

Her er hele programmet for Smaken av framtida, torsdag 9. juni på Bakrommet på Amtmandens Eftf.

Framtida ligger i havet – og aldri før har fokuset på bærekraftig og klimavennlig matproduksjon vært større enn i dag.
Denne kvelden skal Sjømatfest vise fram sjømatnæringas mange artige, kreative og framtidsretta produksjoner og satsinger.

Dekker framtidsbordet

Kokk Eivind Austad, som de siste årene har drevet restaurantbåten M/S Bjørnvåg, skal dekke "framtidsbordet". Her vil gjestene få oppleve hva havets mangfoldige spiskammers har å by på. Gjør deg klar for en smaksfest av blant tang, tare, kråkeboller og
og rest-råstoffer. Smaksbuffeten er inkludert i billettprisen.

Hjernen skal få framtidsføde med en rekke populærvitenskapelige innlegg. Havteknolog og konkurranseseiler Christine Spiten er kveldens hovedtaler. Hun har vokst opp med havet som lekeplass, og i 2015 startet hun Blueye Robotics, selskapet bak undervannsdronen som lar oss utforske havet ned til 300 meters dyp fra en smarttelefon. Som seniorrådgiver i Verdens naturfond (WWF) bekjempet hun plast i havet. Nå jobber hun med bærekraft i Fearnley Securities.

Historien om hvordan vi redder havet

Christine har blitt kåret av Forbes Magazine til 30 under 30 most important Tech Founders. I 2019 ble hun kåret til «Årets Ledestjerne» i Dagens Næringsliv sin «30 under 30»-kåring.

Til Sjømatfest kommer Spiten med foredraget Havlandet; historien hvordan vi reddet havet - og oss selv (et positivt, men realistisk framtidsbilde).

Foredraget tar oss med inn i fremtiden, året er 2082. "I 2022 står verden overfor et av historiens største veiskiller: vi kunne ta grep og sørge for bærekraftig utnyttelse av jordas mat-, energi- og oksygenlager (havet) eller vi kunne gamble på at de som kom etter hadde tid. Hvilke avgjørende valg ble tatt for å skape fremtiden vi ønsker å leve i? Et kappløp i tiden, med teknologi og empati som verktøy."

Havets gest og ganens fest

Vi får også besøk av Dagbjørn Skipnes, seniorforsker i Nofima. Han er sentral i matforskningsinstituttets satsing på tare-forskning, og vil fortelle oss om denne miljøvennlige, økologiske og hurtigvoksende nye delen av norsk sjømatnæring. Han har kalt innlegget sitt «Taren er havets gest og ganens fest».

Her er kveldens program

Velkommen ved Sjømatfest

Anne Marit Bjørnflaten - Oceanfood Bjørnflaten leder et nystiftet nordnorsk selskap som skal dyrke og videreforedle tare i Tromsøregionen.

Kai Isaksen - Ecofang Kråkebollene formerer seg i hopetall og støvsuger havbunnen for tare. De er et miljøproblem, men også framtidsmat. Isaksen forteller hvordan han og Ecofang skal erobre verden med kråkeboller på menyen. Og det beste av alt - vi skal få smake!

Dagbjørn Skipnes , Nofima Skipnes arbeider generisk med alt som kan bli til mat. Fokusområdet er torsk og andre fiskeslag samt tare, men både kylling, potet, broccoli, tomat, laks og får er med i pågående prosjekter. I kveld skal han snakke om "Taren som havets gest og ganens fest".

Andreas Semmingsen, Marealis - om hvordan det ble påvist at rekeskall har blodtrykksdempende effekt. Marealis har sitt utspring i forskning ved UiT og Nofima og rekene kommer fra Stella Polaris på Senja.

Eivind Austad - kokk og fiskerbonde med ekte kjærlighet for alt i havet som kan spises. Eivind ønsker velkommen til buffeten som selvsagt består av tang, kråkeboller og spennende overrakelsker med ting du aldri før har smakt.

Billetter kan kjøpes her.

Kokk Eivind Austad.