Bli med til framtida

Framtida byr på kråkeboller, tangdessert, isgalt og deler av fisken du aldri før har smakt. Vel bekomme!

– Det er utrolig inspirerende å jobbe med andre arter og deler av råvarene vi ikke har for vane å bruke, sier kokk Gunnar Jensen som blir sjefskokken på Smaken av framtida.

Aldri før har betydningen av bærekraftig og klimavennlig matproduksjon vært større enn i dag.

– Bærekraft er et sentralt moment hos de fleste kokker. Det handler om å lage mat av hele råvaren, og mange er opptatt av matens klimaavtrykk. Ofte er det enkle prinsipper som å velge kortreiste råvarer og hente fram råvarer vi kanskje har glemt, sier Jensen og nevner sin egen favorittfisk silda som et eksempel.

Renessanse for silda

– Å gjøre sild til restaurantmat, har vært en av mine fanesaker, sier Jensen, som har skapt en renessanse for både sild og lodde i restaurantene han har jobbet.

Jensen trekker også fram tørrfisken og deler av fisken vi selv ikke spiser, men likevel eksporterer til land på andre kontinenter.

– Tørrfiskhau og ryggsei er gode råvarer vi burde sett på som viktige råvarer også her til lands.

Smaken av framtida for tredje gang

Når Sjømatfest gjentar suksessen «Smaken av framtida» for tredje år på rad, vil arrangementet finne sted på Havneterminalen – inne på Bystua og utendørs på Havnetaket.

Her vil vi rigge til en rekke boder med ulike typer sjømat og vegetarretter.

Gjør deg klar for arter fra havet du aldri før har smakt. Her blir det tang, kråkeboller, sjøpung og deler av fisken og skalldyrene vi ikke trodde kunne være mat. Og hva med en deilig porsjon framtidssuppe?

Hodet skal også få framtidsføde – med en rekke populærvitenskapelige innlegg fra scenen. Vi vil fortløpende presentere de som skal dele sin kunnskap om hva havets mangfoldige spiskammers og medisinskap har å by på. Følg med!

Samarbeid med Blått kompass

6. og 7. juni arrangerer UiT Norges arktiske universitet/Senter for hav og Arktis den andre utgaven av Blått kompass, en årlig nasjonal havkonferanse i anledning FNs internasjonale dag for verdens hav. I tillegg til ordinært billettsalg, gleder vi oss til å ta imot deltakerne i Blått kompass til en «konferansemiddag» helt utenom det vanlige.

– En gang for ikke så lenge siden var det utenkelig å spise steinbit og marulk. Nå er dette superdelikatesser som de aller fleste setter stor pris på. Hva regnes som «ufesk» idag? Smaken av framtida vil gi noen svar på det og deltagere i konferansen Blått kompass er nysgjerrige og spente, sier Anne Husebekk, leder ved Senter for hav og Arktis.

Velkommen til en helaften hvor vi skal vise fram sjømatnæringas mange artige, kreative og framtidsretta produksjoner og satsinger.

Hvem, hva, hvor:

Smaken av framtida

Bystua på Havneterminalen

6. juni klokka 19.00

Billettpris: 495 kroner (ordinær) og 395 kroner (student). Smaksbuffeten er inkludert i prisen

Billetter kan kjøpes her